Miért is készült ez az oldal?
Először talán csak magamnak, hogy a témában összegyűlytött információkat egy kupacban, átláthatóvá tegyem. Soha nem szerettem a pálinkát. Bármikor is kerültem kapcsolatba ezzel az itallal, képtelen voltam megkedvelni. Büdös volt, csípős és rossz ízű, kísérő nélkül nem is bírtam meginni. Inkább lemondtam róla. Történt azonban, hogy a "szabad pálinkafőzés" eredményeképpen olyan párlatok kerültek elém, melyek kissé feledtették a múlt "rémisztő" emlékeit. 2014-ben azonban volt szerencsém barátaim unszolására megkostolni Gazdag Attilla saját készítésű pálinkáit. No ez az esemény életem egy meghatározó kulinális élménye lett! Először találkoztam olyan italokkal, amelyeknek csodálatos illata, íze volt, egyszerűen nem tudtam betelni velük. Szinte véteknek éreztem meginni. Percekig csak az illatokkal voltam elfoglalva. Még az üres üvegeket is kisajátítottam! Kérdeztem is Attillától, hogy akkor most mi is a helyzet a pálinkával? Miért is ennyivel másabb ez, mint amit eddig ismertem. Sokat nem kellett unszolni a Mestert, olyan élvezettel kezdett beszélni a pálinka készítés rejtelmeiről, hogy tátott szájjal figyeltem.
Hazaérve meséltem élményemről ismerőseimnek, akik be kell valjam kissé kétkedve fogadták beszámolómat, olyan pálinkákat kóstoltattak velem, melyek szerintük kiváló minőségüek. Én nem osztottam véleményüket, arra a következtetésre jutottam, magamnak kell pálinkát készítenem, hogy bebizonyítsam igenis lehet kiváló minőséget létrehozni. Rengeteget olvastam a témában, megszűrtem az információkat, és összegyűlytöttem ezen az oldalon. Közben folyamatosan kérdezgettem az általam ismert pálinkát főzető embereket, hogyan cefréznek. Kíváncsi voltam, de senkitől nem hallottam olyan szavakat, hogy sejtfeltárás, PH beállítás, vagy vezetett erjesztés. Nem is igazán értettem miért, hiszen egészen könnyű hozzáférni ezekhez az információkhoz. Az erjesztés technológiája egy tökéletesre fejlesztett módszer a gyümölcscukor alkohollá alakítására, melynek leírásán túl a hozzá való eszközök is hozzáférhetőek szinte bármely kertészeti áruházban. Mégis sajnos nagyon kevesen élnek a lehetőséggel. Pedig ha tudnák, hogy a hozzá adott cukor árából megvehetnének szinte minden hozzávalót, és legalább ugyanannyi pálinkát főzethetnének ki összehasonlíthatatlan minőségbeli különbséggel!
Végül úgy döntöttem elérhetővé teszem ezt az oldalt azok számára, akik hajlandóak változtatni a régi megszokott módszereken, vagy esetleg hozzám hasonlóan csak ezután szeretnének belevágni e Hungarikum készítésébe. Egyenlőre a cefrézésre fektettem a hangsúlyt, mivel saját főzővel nem rendelkezem, azzal kapcsolatban tapasztalatokra nem tudtam még szert tenni. De bátran állíthatom, hogy aki megfogadja az útmutatómban olvashatóakat, nem fog csalódni. Mi sem bizonyíthatja jobban ezt, minthogy már az első éven aranyérmet tudtam szerezni a Quintessense Competition versenyen, Magyarország legnagyobb pálinkaversenyény.

Quintessence Competition VII.

Onga 2016