Az amatőrcsillagász bármikor hozzáférhet tanulmányai eredeti tárgyához. A mindenség remekműveihez ugyanannyi joga van mint a világ nagy obszervatóriumainak. És semmihez sem hasonlitható az a privilégiuma, hogy megadatik számára átélni az eredettel való találkozást."

Robert Burnham Jr.
1986-ban kerültem kapcsolatba a csillagászattal a miskolci TIT Uránia Bemutató Csillagvizsgálóban tett látogatás alkalmával. Amit ott láttam, tapasztaltam maradandó emlék lett számomra, és hatására jelentkeztem a csillagászati szakkörre. Akkoriban megfigyelőmunkát csak a csillagvizsgáló műszereivel végezhettem, mivel saját műszer beszerzése lehetetlen volt számomra. A maradandó munkát az a néhány Hold fotó jelentette amit a csillagvizsgáló 30cm Newton távcsövével készítettünk. A katonai szolgálatomat követően hosszú időre felhagytam a csillagászattal, majd 2000-ben, mikor újra megnyitotta kapuit az onnantól Dr Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgáló névre hallgató intézmény, újult erővel kezdtem hozzá a megfigyelésekhez. 2002-ben megalapítottam az Androméda Csillagvizsgáló Egyesületet, azóta ezen intézmény keretei között tevékenykedek. Visszatérésem óta folyamatosan az égbolt fotózása az, ami leginkább érdekel, bár próbálkoztam kisbolygó asztrometriával és a fotometria területén és tettem néhány lépést.
Az  utóbbi néhány évben érdeklődésem a különböző asztrofotós eszközök fejlesztése felé fordult. Az itt elért eredményeimet  egy külön oldalon: a "SaFe astro" weblapon  mutatom be.
2015-ben elkezdtem foglalkozni a pálinkafőzéssel is. Annyi csillagászati vonatkozása van, hogy ez a hobby Gazdag Attila amatőrcsillagász barátomtól ragadt rám. Amit megtanultam, megtapasztaltam a témáról azt közreadom a "Pálinka készítés fortélyai" című weblapomon.
Braskó Sándor


Vissza a lap tetejére